În toamna anului 2008, am cumparat 40 de puieti de nuci altoiti din soiul franţuzesc Lara, iar apoi in primăvara anului 2009 am mai cumparat inca 40 de nuci altoiti din soiul unguresc Milotai. Parintii au o gradina, si ceva teren prin sat, care stateau mai degraba degeaba. Asa ca, ne-am gandit sa incercam si noi sa facem ceva, iar nucii pareau o investitie care nu prea avea cum sa dea gres. Citisem ca specialistii din piata agricola estimează ca, la nivel mondial, exista un deficit de pana la 100.000 de tone de nuca anual. Astfel, nuca ar cam trebui sa se vanda de la sine.
Dupa ce am decis ca vrem sa ne facem o mini livadă de nuci, cateva saptamani bune, nu am făcut altceva decat sa ne interesam ce nuci sa cumparam. Am vorbit cu cei care si-au infiintat livezi de nuci, si am citit ore în şir pe internet despre soiuri de nucă. Soiul Lara ne-a atras atenţia datorită intrarii rapide pe rod - adica dupa 4-5 ani - si datorita potenţialului de producţie ridicat, de aproximativ 45 kg/pom. Avand in vedere ca am avut posibilitatea sa cumparam doar un număr mic de pomi, am zis ca macar astia sa aiba o productie cat mai mare! Soiul Milotai este tot un soi productiv - de fapt este cel mai productiv soi de nuca ungureasca. Intra pe rod cam dupa 5-6 ani, si la maturitate poate da aproximativ 30 kg/pom.
Pentru Lara, trebuie cumparat si un polenizator (3-5% din numarul pomilor plantati), iar noi am optat pentru Franquette. Milotai nu necesita polenizator, fiindca fecundarea are loc cu polenul propriu. Ca si cost, pentru Lara am platit 15 euro/puiet, iar Milotai a costat 8 euro/puiet.
Cu puietii Lara am avut ceva emoţii pentru ca fiind un soi adaptat la clima mai caldă din Franţa, nu reactioneaza bine la îngheţurile de primăvară. Un îngheţ tarziu poate sa ducă la o pierdere de 40-50% din productia de nuca din acel an, sau sa intarzie cresterea normala a pomului. De fapt, in primii trei ani dupa plantare, noi am avut probleme cu nucii Lara. La unii pomi le-au îngheţat aproape 30% din noile crengute si din cauza asta, in primii ani, au crescut mai incet decat ar fi fost normal. Cu soiul Milotai, nu am avut probleme de acest gen. Milotai intra in vegetatie treptat, pe o perioada mai lungă, si astfel este foarte rar afectat de ger, sau ingheturi tarzii.
Pentru pregătirea terenului, am săpat toata grădina, iar terenul din sat l-am arat. Apoi am sapat gropi pentru plantare, pe modelul de 6x8 m. Gropile au fost de 60x60 cm, si adanci de cam 70 cm. Am pus amestec de mranita si compost in 2/3 din adancimea gropii. Mranita este un amestec de pamant obtinut prin descompunerea timp de 2, 3 ani a gunoiului de grajd. Este un pamant foarte bogat in substante nutritive. Totusi nu se foloseste de unul singur pentru ca poate arde radacinile plantelor. Se foloseste doar in amestec cu compost rezultat din descompunerea frunzelor, ierbii tunse, buruieni, gunoi de pasera, cenusa de lemn, etc. După punerea mranitei si compostului in gropi am plantat pomii cu punctul de altoire la nivelul solului sau putin deasupra.
În final am acoperit cu pămînt radacinile si am udat bine. Nuci Lara s-au prins toti, iar in ceea ce priveste nucii Milotai s-au prins 36 din 40. Ceilalti patru i-am inlocuit in toamna anului 2009.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu