hotul de nuci

hotul de nuci

miercuri, 8 februarie 2017

Nuc din nuca

In iarna asta am facut un mic experiment. Am incercat sa selectionez nuca, din soiul Lara. Motivul pentru care m-am apucat sa fac asta este ca, dupa ce au iesit primele nuci din pomii altoiti Lara, in anul trei dupa plantare, socrul meu a luat vreo cinci nuci mari si le-a pus toamna in pamant. Nucile au incoltit primavara, pomii au crescut, iar dupa 5 ani au inceput sa dea nuci la fel de mari si frumoase ca si pomii altoiti. 

Nuc iesit din nuca

Specialistii insista asupra faptului ca nucile selectionate intra pe rod mai tarziu decat cele altoite, fructele nu sunt uniforme, iar per ansamblu, recolta este mai mica. Avantajele insa ar fi ca nucii nealtoiti sunt mai putin sensibili la bolile nucului, iar costurile de intretinere a unei livezii cu astfel de nuci sunt mai mici.

La maturitate, adica dupa 15 ani, productia medie pe un nuc selectionat este de 20-25 kg/pom, fata de 30-40 kg/pom pentru un nuc altoit. Deci, diferenta exista, dar nu e extraordinara, iar in final productia depinde foarte mult de cum sunt îngrijiti pomii. Mai trebuie mentionat si faptul ca nucii altoiti sunt mai putin vigurosi si pot fi plantati in sisteme super-intensive de 200 pana la 250 de nuci pe hectar. In cazul nucilor selectionati incap doar undeva la 100 de pomi pe hectar. 

In fine, lucrurile nu stau întotdeauna asa cum scrie in teorie. Experienta cu nucile din nuca Lara din gradina socrului ne-a aratat ca dupa 5 ani nu se vede o diferenta de productie intre nucii altoiti si cei selectionati. Poate am avut noroc, sau poate ca in câțiva ani vor apărea si diferentele. Dar, avand in vedere ca mai avem teren in sat si ca nu ne putem permite sa punem doar nuci altoiti, am decis sa incerc sa selectionez niște nuci.

La inceputul lunii Octombrie, cand au inceput sa cada nucile, am stat o dupa masa intreaga si am selectat 1000 de nuci Lara, scoase din coaja verde. Le-am ales pe cele mai mari si frumoase. Am selectat 1000 de bucati pentru ca sansele de germinare la nuc nu sunt grozave. Am citit cateva studii, iar datele arata ca cel mai pesimist ar fi sa iasă cam 10%, iar in cazurile fericite ies circa 50-60%. Foarte rar, se mai intampla ca unora sa le iasa in procent de 75-80%.

Eu am pus nucile in saci si le-am lasat sa stea intr-o camara neincalzita, la o temperatura de 2-4 grade, timp de 8 saptamani. Acest proces, denumit stratificare, este necesar pentru nuca. Inainte de plantare, nuca trebuie sa stea intre 8-12 saptamani intr-un mediu rece si umed. Dupa opt saptamani, am luat nucile - care inca nu erau incoltite - si le-am pus in pahare de plastic umplute cu pamant negru de gradina. Am asezat paharele pe niste rafturi intr-una din camerele din casa, in care tempertura e cam de 20 de grade. M-am asigurat ca pamantul este in mod constant umed si am asteptat. 

Dupa 3 saptamani au inceput sa iasa primele nuci, iar prima nuca a iesit chiar in ziua Craciunului! Nucile incoltite sunt udate mai rar, fiindca nucilor nu le place umezeala excesiva. 

Prima nuca iesita de Craciun

Apoi au mai iesit: 
- 11 nuci in saptamana 3, 
- 100 in saptamana 4, 
- 141 in saptamana 5, 
- 123 in saptamana 6, 
- 68 in saptamana 7, 
- 38 in saptamana 8,
- 12 in saptamana 9, 

... si inca continua sa iasa! 

Pana in prezent au iesit 494 de nuci! La primavara, imi fac o pepiniera si le mut acolo. De asemenea, acuma ca am prins avant, vreau sa incerc sa altoiesc cateva nuci iesite din nuca comuna si sa vad daca imi reuseste. 



Nuci iesite din nuca Lara

O privire de ansamblu a rafturilor cu nuci

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu